Foredrag


“From Roots to Fruits”

En rejse i afro-amerikansk musik og kultur, fortalt af Kenn Lending.

Kenn trækker på en erfaring, der er et resultat af en livslang fascination af afro-amerikansk musik med Blues og Jazz som udgangspunkt. En fascination, der sendte ham ud på en musikalsk rejse, han aldrig selv havde turdet drømme om. En rejse, der bl.a. resulterede i 14 års tæt samarbejde og nært venskab, med den legendariske bluessanger og barrelhouse pianist, Champion Jack Dupree, fra 1978 til Dupree’s død i 1992. Champion Jack Dupree, der blev født 1909 i New Orleans, var en legende i sort amerikansk blueshistorie.

Duoen spillede over 1.000 koncerter i 35 lande og stater, og kan høres sammen på op imod 20 albums. Det dybe venskab der opstod imellem dem, resulterede i at Kenn fik overleveret “arven” fra Jack. Den “arv” som er blevet overleveret fra generation til generation, siden de første slavegjorde afrikanere ankom til USA.

Samarbejdet medførte også andre venskaber og samarbejder med nogle af bluesmusikkens store mestre. Kenn har således optrådt og/eller indspillet med Memphis Slim, Louisiana Red, Luther Allison, Aron Burton, Lillian Boutté, Janice Harrington, Bobby Rush og mange andre. Et af amerikansk rockhistories helt store legender “The Band”, har også haft bud efter den danske guitarist. Kenn kan således høres på deres album fra 1996 “High On The Hog”.

Kenn vil prøve at forklare og anskueliggøre sammenhængen imellem de forskellige afroamerikanske musikstilarter, og deres fælles rod i dét vestafrikanske tone/rytmesprog, som de slavegjorte  afrikanere havde med til Amerika. En musikform der, siden slaveriets ophævelse, har levet og udviklet sig videre i form af blues, gospel, soul, funk, reggae, hip hop etc. 

Hvad er det, der får musik til at lyde “sort”? Svarene ligger i de århundreder gamle hemmeligheder, som de afrikanske grioter og de amerikanske “musicianers” (senere bluesmen) bar på.

Fortællingen bliver i rigt mål garneret med Kenn’s egen fortolkning af The Blues, på guitar og vokal.